Bogdan Biolan

Sr. AME Engineer

Bogdan is a passionate mathematician that managed to build a successful career while doing what he loves. Bogdan has a bachelor’s degree in Mathematics from the Faculty of Mathematics and Computer Science, University of Bucharest, a master’s degree in Applied Mathematics from University of Nice, Faculty of Sciences, and a PhD in Mathematics from the Faculty of Mathematics and Computer Science, University of Bucharest.

As a scientist, Bogdan represented Romania to the 9th European Young Statistician Meeting, held on Prague, The Czech Republic, 2015.

He worked as a mathematician for 4 other companies and as C++ developer for 1 company. At Garrett, he works as a Sr. AME Engineer.

Among his favorite projects he mentions a prototype program in MATLAB, prototype program in C++ for 4G/LTE protocol, and designing algorithms to increase automotive safety.

His advice to students is to always follow their passion and dreams.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Bogdan este un matematician pasionat care a reuşit să îşi construiască o carieră de succes urmându-şi pasiunea.  Bogdan are o diplomă de licenţă în matematică de la Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti, o diplomă de master în matematică aplicată de la Universitatea din Nisa, Facultatea de Ştiinţe şi un doctorat în matematică de la Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti.

Ca om de ştiinţă, Bogdan a reprezentat România în cadrul celei de-a 9-a Întâlniri a Tinerilor Statisticieni Europeni, ce a avut loc în Republica Cehă în 2015.

De-a lungul carierei sale, el a lucrat ca matematician pentru 4 companii şi ca C++ Developer pentru o alta companie. În prezent, Bogdan este Sr. AME Engineer la Garrett Motion. Printre proiectele sale preferate, el menţionează un program prototip în Matlab, un program prototip în C++ pentru protocol 4G/LTE, dar şi design de algoritmi pentru creşterea securităţii auto.

Bogdan îi sfătuieşte pe studenţi să işi urmeze pasiunea şi visurile.